
לעתים זה קורה פתאום, באמצע החיים, וללא אזהרה מוקדמת: לכאורה החיים מתקדמים במסלול הנכון, המשפחה נהדרת והקריירה מתפתחת כפי שציפית בחלומותיך, ודווקא אז היא מופיעה – החרדה. לאחרות זה קורה באופן תכוף או תדיר יותר – מופעים של התקפי חרדה מבהילים, החוזרים בתדירויות שונות לאורך היום, ומפתיעים אותך ואת הקרובים והסובבים. מדוע מופיעים התקפי חרדה שכאלו דווקא כאשר נדמה שהדברים מסתדרים ומתקדמים היטב? למה זה כל כך קשה? ואיך כל זה קשור לעבודה, לקריירה, לפחד מפני כישלון, לחוסר הביטחון בעתות שינוי או לדחף שלנו להצליח?
מה בין קריירה להופעת חרדה?
בעשרות השנים האחרונות מתחולל בעולמנו מהפך תפישתי ומעשי, הנוגע לחייהן של נשים רבות בעולם המערבי. בין מחוללי המהפך ניתן למנות את המהפכה הפמיניסטית והשתלבותן הרבה יותר של נשים בעולם העבודה. רבות משלבות זה לצד זו הקמת משפחה וגידול ילדים עם עבודה במשרה מלאה ופיתוח קריירה. נשים רבות מוצאות עצמן במשעולי ההגשמה העצמית, הקידום וההתפתחות, וזאת לצד זוגיות, הורות, אחריות על תחומי הבית והמשפחה ודאגות לפרנסה טובה. העומס הרב, המתח, הציפיות והקשיים, עלולים להוביל לתופעות רגשיות מטלטלות, ובהן חרדות. חשוב לדעת כי פעמים רבות מופיעים סימני חרדה בעיתות שינוי ותמורה בחיים, ומאלה יש לנו הרבה – נישואין, לידת ילד, סיום לימודים, הסבה מקצועית, עבודה חדשה או קידום וכיו"ב.
אילו מקורות חרדה בולטים בקרב נשות קריירה?
כאשר בוחנים מקורות ישירים להופעת חרדה בקרב נשות קריירה, ניתן למנות מספר מקורות בולטים, חלקם נעים על הציר שבין הצלחה וקידום לבין כשלון ונפסדות, כאשר בתווך מצויה חרדה מפני שינוי ומפני הלא ידוע, באופן כללי. חרדה מפני הצלחה עשויה לנבוע מדימוי עצמי נמוך ומחשש שההצלחה "אינה מגיעה לי", או ש"אינני מוכשרת דיי לתפקיד" וכי יש סבירות גבוהה כי הדבר יתגלה, וכי האחרים יזהו גם כן את חוסר ההתאמה והיעדר הכישורים, ואז "תתגלה התרמית". חרדות מפני כישלון מובילות לקיבעון ולתקיעות, בשל החשש ליטול סיכונים מקצועיים, הניסיון שלא להיכשל כל העת ולשמור על הקיים. כל אלו גוזלים מן העובדת משאבים רבים ועולים בבריאות ובשקט נפשי. חרדות בולטות אחרות קשורות בפחד ובחוסר היכולת להתמצא בנבכי ההתנהלות והפוליטיקה הארגונית, ובחוסר הרצון להיקלע לעימותים, לנהוג באסרטיביות ו"לעמוד על שלי". החשש מעימותים ומעמידה איתנה על עקרונות נפוץ בקרב נשים עובדות, ומלווה בפחד להיתפס כתוקפנית, לא נעימה, "גברית" וכן בחרדה מפני דחייה. גם פרפקציוניזם, שאיפה לשלמות, תכונה המאפיינת נשים באחוזים גבוהים באופן ניכר מאשר גברים, מובילה לחששות ועשויה לתרום להתפתחות חרדת ביצוע. לבסוף ניתן למנות את החרדות המוכרות לרבים, הקשורות בקושי להימצא בחברה, המתח הכרוך בביטוי עצמי והחשש לדבר בפני קהל.
מה ניתן לעשות במקרים של הופעת חרדה?
אירוע חרדה אחד עשוי להיות מלחיץ דיו על מנת להביא את החווה אותו לפנות לטיפול ולסיוע. ישנן דרכים שונות לטיפול בחרדות, וחשוב לדעת כי על פי הסטטיסטיקה, אינכן לבד, ורבים חוו או יחוו התקפי חרדה במהלך חייהם הבוגרים, ויוכלו בעזרת טיפול מתאים לצאת מן התקופה המלחיצה ולהפחית או להיפרד לצמיתות מן החרדה המלווה בתקופה מסוימת את חייהם. מטפלים רבים פועלים בדרכים המשלבות בין הרגעה של הממד הפיזי של אירוע החרדה, לבין טיפול בממד הקוגניטיבי והרגשי של האירוע. טיפול משמעותי עשוי לסייע להכיל את החוויה של החרדה, להתבונן בה מעמדה מעט מרוחקת ושכלתנית יותר, ולנסות לאפיין, להבין ולקבל את הרגשות הסוערים והמטלטלים. תהליך טיפולי נכון עשוי להביא ליכולת לווסת את החרדה, להוביל להבנה ולהקלה משמעותית, עד כדי הכחדת התופעה והאירועים הלא נעימים.
רוצה לקבל עוד כלים למינוף העסקי שלך? הצטרפי אלינו למעגל תנופה