העולם בו אנו חיים היום הוא שונה לגמרי מהעולם של לפני עשור או שניים ובלא מעט מובנים. עולם הטכנולוגיה השתנה מאוד, עולם השיווק והפרסום שינה את פניו (בעיקר בשל כניסת האינטרנט) וגם לעולם המשפטי הצטרפו תחומים חדשים. אחד מהתחומים החדשים הוא כמובן תחום האינטרנט, ובשפה המשפטית – דיני אינטרנט. בעולם הווירטואלי בו אנו חיים, בו כל אחד יכול לכתוב או לצלם כל דבר ולהעלות אותו לאינטרנט, נוספו לא מעט סוגיות משפטיות מרתקת עקב כך. בכתבה זו נפרט מעט אודות הנושא המרתק – ייעוץ משפטי בעולם וירטואלי, ונשים דגש בעיקר על תחום דיני האינטרנט.
מהם דיני אינטרנט?
כמעט כל מי שסיים לימודי משפטים בעשור האחרון, למד את התחום שנקרא דיני אינטרנט. ומה כולל בתוכו התחום החדש והמעניין הזה? את כל הסוגיות המשפטיות שהביא לנו עידן האינטרנט. סוגיות אלה קשורות לתחומים כגון זכויות היוצרים של כל מי שכותב משהו באינטרנט, הוצאת לשון הרע והוצאת דיבה באינטרנט, פטנטים וסימני מסחר באינטרנט, בעלות על אתרי אינטרנט, כל הקשור לרכישת אתרי אינטרנט, חוזים הקשורים לעולם האינטרנט, סודיות באינטרנט, וזוהי רשימה חלקית בלבד. בשל הסוגיות הרבות בעולם מורכב זה, קמו לא מעט משרדי עורכי דין המתמחים באופן ספציפי בעולם האינטרנט. יש כיום לא מעט תביעות, משפטים ובוררויות בתחום זה, והעבודה לעורכי הדין המתמחים באינטרנט היא רבה מאוד!
תחומים מרכזיים בעולם דיני האינטרנט
כל מי שזקוק לייעוץ משפטי הקשור לעולם הווירטואלי של האינטרנט, יכול לפנות למשרד עורכי דין המתמחה בתחום. למשל – אם אתם רוצים לתבוע חברות ענק כמו גוגל, יאהו או פייסבוק, תצטרכו ליצור קשר עם משרד עורכי דין העוסק בתחום זה. גם עבור תביעות נגד חברות בינוניות וקטנות יש צורך באנשי מקצוע המבינים בדיני אינטרנט. התביעות בתחום זה עוסקות בלא מעט תחומים – פרסום לשון הרע באתרי האינטרנט, הוצאת דיבה באינטרנט, פגיעה בסימני מסחר ובפטנטים באינטרנט ועוד. המשרדים העוסקים בתחום זה מייצגים גם לקוחות המעוניינים לתבוע אנשי מקצוע ש"באו לעולם" בעקבות ההתפתחות המואצת של עולם האינטרנט (למשל – מקדמי אתרים, כותבי תוכן באינטרנט, בוני אתרים, מעצבי אתרים ועוד). כל המקצועות הללו לא היו קיימים בישראל לפני כשני עשורים. כל התחום של פגיעה בזכויות יוצרים התפתח מאוד במקביל להתפתחות האינטרנט, וכיום ניתן בקלות רבה פשוט להעתיק חומר מהאינטרנט ללא רשות ושלא כדין. ניתן לתבוע גם אתרים אשר פרסמו תמונות או סרטונים שלכם ללא רשות, וכמובן גם כל אתר או אדם אשר עשה שימוש לא חוקי באינטרנט. תחומים חשובים נוספים הם, בין היתר – גזל סוד מחסרי, הסכמי סודיות באינטרנט, האחריות של מנהלי אתרים ופורומים בכל הקשור להוצאת ללשון הרע, הסכמי רכישת אתרי אינטרנט, יצירת תקנונים של אתרי אינטרנט ועוד. כיום, ללא מעט אתרי אינטרנט יש יועצים משפטיים של ממש העובדים במשרות מלאות וגם זה תחום חדש יחסית שלא היה קיים לפני עשור או שניים.
לסיכום, אם יש לך אתר אינטרנט משלך (במיוחד אם המדובר באתר גדול) או אם נפגעת על ידי אתר אינטרנט מסויים, את בהחלט יכולות לבקש עזרה משפטית. עולם האינטרנט הוא עולם עצום, מורכב ומתפתח מדי יום, וגם כל הפן המשפטי שלו מתעדכן באופן כמעט יום יומי. לכן, עורך דין איכותי המתמחה בדיני אינטרנט יוכל לסייע לך במקרה של תביעה משפטית הקשורה לאינטרנט או אם נפגעת כתוצאה מפעילות באתר אינטרנט מסויים. מומלץ מאוד, כמו בכל תחום, לעבוד רק עם הטובים ביותר, במסגרת התקציב שלך כמובן!