אם את בעלת עסק מתחיל או שוקלת להקים עסק,
אני מזמינה אותך לקרוא את הטיפים שאספתי במהלך הדרך.
אני עצמאית כבר מ- 2009.
כאשר בשנת 2012 הפכתי לעצמאית באופן מלא,
וב- 2014 הפכתי מעוסק פטור לעוסק מורשה.
עברתי דרך של התפתחות עסקית כאשר ביקרתי בכל התחנות של:
- להיות עצמאית ושכירה יחדיו
- להיות עצמאית מתחילה של עוסק פטור
- לצמוח ולגדול, להפוך לעוסק מורשה ולפתח עוד ועוד מיזמים ומוצרים
10 הנקודות הבאות מגיעות בכדי להרחיב את המחשבה, וכך תוכלי לבדוק את עצמך ולחסוך עגמת נפש או בזבוז כספי מיותר בהמשך הדרך...
- בדקי את הצורך בשוק – לפני שאת יוצאת לדרך עם רעיון או מיזם חדש מומלץ לבדוק ברצינות הראויה מיהו הקהל הפוטנציאלי ומה גודלו, כמה יהיה מוכן לשלם תמורת המוצר / שירות שלך, וכמה מאמץ פיננסי (ובכלל) ידרש כדי לספק אותו.
- שתפי אחרים בתכניותיך – לעיתים אנו חוששות לגלות את "סוד הרעיון" לאנשים רבים מדי, אבל בדיקת השוק מחייבת שיחות והתייעצויות לא מעטות. עדיף להיות מוכנה ולשמוע רעיונות, תגובות ופידבקים מאשר לשמור את הרעיונות קרוב לחזה ולא לראות את כל הפרצות שאחרים יכולים להצביע.
- הכיני תכנית מפורטת – יזמים שוכחים שתוכנית עסקית היא סימן הדרך, הפלטפורמה שעליה ניתן לעשות שינויים.
עדיף לעשות זאת בדרך מקצועית, שמסייעת לך להבהיר (קודם כל והכי חשוב לעצמך) את האתגרים העומדים בפניך. - בדקי את הגב הכלכלי שלך – עדיף לנהל סיכונים באופן זהיר ביותר, ולגעת פחות ככל האפשר בנכסים פרטיים.
דאגי להתייעץ עם רואה חשבון ועורך דין ולוודא שאת לא גוררת את כל נכסיכם האישיים לתוך העסק. - הימנעי מהלוואות "מפוקפקות" – הלוואות מהורים, דודים, חברים וכדומה, ניתנות בהרבה מהפעמים בלי הסכם כתוב וללא תנאי החזר ברורים, והן מהוות כר נרחב לבעיות עתידיות. לעיתים עדיף לגייס כסף ממי שלא תפגשי בארוחת ערב שבת… ואם כבר לקחת הלוואה מאנשים מקורבים, דאגי להעלות זאת על הכתב בצורה מסודרת כולל תנאי ההחזרה של הקרן והאם זה יכלול ריבית או פיצוי כלשהו.
- גייסי כסף קטן – אם את מבקשת לגייס כסף מהבנק או מקרנות המיועדות לעסקים קטנים, ראוי שתחשבי היטב על סכום הקרן וגודל ההחזר החודשי.
בדקי את עצמך שאת עומדת בגודל ההחזר החודשי, אל תבני על תזרים מזומנים שיסתום לך חורים אם את עדיין לא יודעת מה יהיה גודלו ורמתו. - אל תלכי לבד – תשתדלי לא לעשות את הדברים לבד אלא להיעזר ביזם או איש עסקים בעל ניסיון. יש מושג הנקרא "יועץ תחום", זהו מישהו בעל ניסיון בתחום השירות / מוצר שלך שיוכל להאיר באופן שונה ולהעיר הערות שעלולות לחסוך לך המון כסף, זמן וכאב לב.
במקרה ואת נכנסת לשותפות, חשוב להסדיר את יחסי השותפות באופן רשמי וברור כבר מההתחלה.
לא להתפתות ולעשות צעדים משמעותיים לפני שהכל מוסדר ומתואם בכתב. לעיתים עדיף להמתין או להשקיע כסף בכתיבת חוזה, ולא להזדרז ל"חתונה" עסקית שאת לא יודעת את השלכותיה.
הדבר יכול לחסוך לך כסף והרבה אנרגיה בהמשך. - חשבי שמרני, נהלי רזה – אם יצאת לדרך חשבי שמרני והכיני תוכניות מגירה לכמה סוגי תרחישים (מהגרוע, בינוני ועד האופטימאלי). שמרי על אופן ניהול רזה, היי בקיאה בפרטי ההוצאות, השווי בין ספקים, הסתפקי במועט. לא תמיד חייבים לשכור חלל עבודה גדול, היום הרוב נמצא בדיגיטל והרבה מהפעילות מתרחשת און ליין, כך שתפיסת המחשבה הניהולית של שנות האלפיים מדברת על "ניהול רזה" וחשיבה מחוץ לקופסה בכל הקשור במציאת פתרונות זולים ואיכותיים יחד.
- קחי נשימה ארוכה – יזמות מכל סוג היא אינה עניין פשוט אף פעם.
היא דורשת סבלנות, התמודדות, גמישות מחשבתית, התעסקות בלתי פוסקת עם המיזם והרבה לילות ללא שינה.
הכיני את בני המשפחה והסביבה שיתנו לך את התמיכה הנדרשת והיי סבלנית, משפחה תומכת עוזרת לאורך הנשימה. - דעי מתי לעצור – ממש כמו שחשוב לדעת מתי להתחיל כדאי לזכור מתי לסיים.
קבעי לעצמך כבר בתחילת הדרך קווים אדומים פיננסיים והקפידי שלא לחצות אותם.
מלווה להתפתחות תודעתית ועסקית,
מנכ"ל ובעלים של ארגון מעגל תנופה – רשת נטוורקינג לקידום נשים עצמאיות
מנחה ומרצה בנושא שיווק, הצגה עצמית והתפתחות עסקית-אישית.
רוצה להכיר את יפעת ברכה קצת יותר? מוזמנת לעמוד ההיכרות שלה